2016. október 27. csütörtök, Szabina

Mennyi jár? (IV. rész)

csaladhalo.hu
mateca
2011. 09. 12. 09:32
Így alakulnak a családi támogatások idén (IV. rész)
Hozzászólás (2)

A családok anyagi támogatását a szociális ellátórendszer több jogcímen teszi lehetővé. Sorozatunkban a gyermekekkel kapcsolatos rendszeres támogatásokat térképezzük fel és hasznos tanácsokkal szolgálunk ezek eléréséhez. Családi pótlék és a Gyermeknevelési támogatás.Családi pótlék
A családi pótlék célja, hogy anyagi segítséget nyújtson a gyermekek nevelésével vagy iskoláztatásával kapcsolatos költségekhez. A nevelési ellátás a születéstől a tankötelezetté válás évének októberéig jár, vagyis a gyermek 6., legkésőbb 8. életévének betöltéséig. Ezt követőn iskoláztatási támogatásról beszélünk, amely a tankötelezetté válás évének novemberétől a tankötelezettség, illetve a közoktatási intézményben folytatott tanulmányok végéig, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig jár, amelynek során a gyermek 20. életévét betölti. Jó tudni, hogy az iskoláztatási támogatásra való jogosultság megszűnését követően is van lehetőség bizonyos esetekben családi pótlékot igényelni, ennek feltételeiről a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vagy a Kormányablakokban érdeklődhetünk.

A családi pótlékot a szülő igényelheti. Az ehhez szükséges formanyomtatványok letölthetőek a Magyar Államkincstár honlapjáról és a Kormányablakokban vagy a MÁK területi kirendeltségeinél lehet benyújtani azokat, a szükséges iratok másolataival együtt.

A családi pótlék összege a gyermekek számától illetve attól függ, hogy a szülő egyedülállónak minősül-e. Emelt összeget kaphatnak azok, akiknek gyermeke tartósan beteg vagy fogyatékos.
Jelenleg a családi pótlék összege egygyermekes család esetében 12.200 Ft, kétgyermekes család estében gyermekenként 13.300 Ft, három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 17.000 Ft. Az egyéb speciális esetekben ettől eltérő összegű juttatás pontos mértékét, a vonatkozó jogszabály tartalmazza.


Gyermeknevelési támogatás (Gyet)
Gyermeknevelési támogatásra azok a szülők jogosultak, akik három vagy több kiskorút nevelnek. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől 8. életévének betöltéséig jár, azonban automatikusan megszűnik, ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét.

A támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével azonos (2011-ben ez 28.500 Ft), de jó tudni, hogy ebből még nyugdíjjárulék kerül levonásra. A támogatás időtartama alatt maximum heti 30 órás keresőtevékenységet folytathatunk, kivéve hogyha a munkavégzés otthonról történik.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra, táppénzre, baleseti táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

A kérelmet egy formanyomtatvány kitöltésével és az ezen megnevezett iratok mellékelésével nyújthatjuk be a lakóhely szerint illetékes MÁK fiókban vagy bármelyik Kormányablakban.csabattt
2011. 09 . 12. 22:09

Egy bajom van csak az ellátásokkal: az a sok igénylő papír, amit minden egyes alkalommal ki kell tölteni és igényelni. Pl. miért nem automatikus, ha lejár a gyed, akkor küldik a gyest? Ha mindenki úgyis benne van egy egészségbiztosítási rendszerben, akkor miért nem lehet a MÁKkal együttműködve automatizálni a dolgokat? Nyilvánvaló, ha eddig egy gyerekem volt, és született még egy, akkor kettő van, tehát kettő után jár a családi pótlék, miért kell ezt külön kérvényezni  és papírokkal, másolatokkal igazolni? Nem értem egyszerűen.

Profilaxis
2011. 09 . 15. 20:42

"miért nem automatikus, ha lejár a gyed, akkor küldik a gyest"

 " "  "-talán azért, mert nagyon sok nő nem kéri, hanem visszamegy dolgozni!! Ha automatikus lenne a folyósítás, sokan visszaélnének vele, és elfelejtenének szólni, hogy már dolgoznak!

"ha eddig egy gyerekem volt, és született még egy, akkor kettő van, tehát kettő után jár a családi pótlék, miért kell ezt külön kérvényezni  és papírokkal, másolatokkal igazolni"

- a családi pótlékot (már az elejétől kezdve) nemcsak az anya, hanem az apa is kérheti, sőt ezen változtatni is lehet.

- külföldre is költözhetsz: úgy tudom, hogy akkor sem jár

- változhat a családi állapot is: egyedülállóként több családi pótlék jár, sőt fogyatékos gyerekre is, amikről ugye akkor tud a MÁK, ha bejelented