2016. október 21. péntek, Orsolya

4-6 hónapos korig az anyatej a favorit

csaladhalo.hu
családháló.hu
2011. 09. 08. 13:04
Csecsemőtáplálás 1. rész
Hozzászólás (2)

Az anyatej megfelelő mennyiségben és arányban, könnyen emészthető formában tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyek a csecsemő megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez szükséges. 4-6 hónapos korig nincs ennél jobb táplálék a csecsemőnek.A fejlődés és a növekedés csecsemőkorban a legintenzívebb, ezért a táplálásnak biztosítania kell az optimális fejlődéshez szükséges tápanyagokat. A csecsemő a születési súlyát egy éves korára megháromszorozza. Az első félévben havi 600 g-mal, a második félévben havi 500 g-mal növekszik a súlya. A legjobb táplálék a csecsemő számára az anyatej. Megfelelő mennyiségben és arányban, könnyen emészthető formában tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyek a csecsemő megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez szükséges. A csecsemő fejlődésével párhuzamosan változik az anyatej összetétele is a pici igényeinek megfelelően. Az anyatej immunanyagi, védőtápanyagai hozzájárulnak az immunrendszer kialakulásához, a betegségekkel szembeni jó ellenálló képességhez. (pl. légúti megbetegedések, középfülgyulladás, húgyúti fertőzések.)

Emellett az anyatej vastartalma csökkenti a vashiányos anaemia kialakulásának kockázatát. Az anyatej vas tartalma alacsonyabb a tehéntejéhez képest, de ötször annyi mennyiség szívódik fel belőle. Hosszúláncú, többszörösen telítetlen zsírsavjai (arachidonsav, DHA) az agy és a retina funkciójának zavartalan fejlődéséhez nélkülözhetetlenek. A szoptatás csökkenti egyéb betegségek kialakulásának rizikóját is pl. allergiák, I-es típusú diabétesz.

További előnyei, hogy a szoptatás kényelmes, biztonságos, az anyatej mindig friss, megfelelő hőmérsékletű és gyakorlatilag steril. A szopó mozdulat elősegíti a száj és az állkapocs izmainak fejlődését, fejleszti a rágóizmokat, hozzájárul a szoros érzelmi kapcsolat kialakításához a baba és a mama között.

Az előtej, a colostrum mennyisége csekély, de fontos fehérje, immunglobulin és ásványi anyag forrás. Az érett tej kb. 15. napra alakul ki. A szoptatás igény szerint történjen, hagyjuk, hogy a csecsemő maga alakítsa ki a szoptatás rendjét. Akár 10-12 szoptatás is lehetséges egy nap alatt, de ez nem azt jelenti, hogy minden sírás éhséget jelez. Általánosan a napi mennyiség 120-150 ml/testsúlykilogramm. Egy szoptatás kb. 15-20 perc.

A megfelelő mennyiséget ellenőrizzük heti egy testsúlyméréssel. Elegendő az anyatej mennyisége, ha a csecsemő jól fejlődik, élénk érdeklődő, nyugodtan alszik, naponta legalább hat nedves pelenkája van, arcszíne rózsás. Természetesen azokban az esetekben, amikor az anyatejes táplálás nem javallt, vagy az anyukának nincs teje, a csecsemő táplálása a megfelelő tápszerekkel is megoldható.  Anyatej hiány esetén 3 hónapos korig az anyatejpótló (vagy helyettesítő) 1-es jelű csecsemő tápszereket, infant formulákat, 6 hónapos kortól az elválasztó (kiegészítő, követő, follow on), 2-es jelű tápszereket válasszuk. 1 éves kor alatt semmiképpen se adjunk tehéntejet az anyatej helyett, még hígítva sem, mert a tehéntej összetétele eltér az anyatejétől.


Bihari Nóra
dietetikus, személyi edző
email: biharinori [at] yahoo [dot] com, tel: 06 20 534 8632soska
2011. 09 . 08. 21:34

4-6? Ha ezt az LLL hallaná!

zelka
2011. 09 . 08. 13:22

Hah, megháromszorozza? Unokaöcsim egy éves korára épp csak megduplázta - igaz nagy súllyal született és igazából hosszra gyúrt. :)